Help/Support
Like
Contact

Καθαρά Δευτέρα: Γνωρίζοντας Ηθη και Εθιμα...


Καθαρά Δευτέρα: Γνωρίζοντας  Ηθη και Εθιμα


Τα έθιμα ενός τόπου συνδέουν το παρών με το παρελθόν του, διατηρούν την πολιτισμική του ταυτότητα και διαφοροποιούν τους κατοίκους της κάθε περιοχής σε όλες τις εκδηλώσεις τους. Η Αποκριά γιορτάζεται στη χώρα μας με διαφορετικές δραστηριότητες ανά περιοχή, ξεχωριστές, ιδιαίτερες, γεμάτες κέφι και διάθεση για γιορτή.


Δείτε λοιπόν κάποιες από αυτές και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές μας ώστε να ζήσετε από κοντά την εορταστική τους ατμόσφαιρα.

Καρπενήσι... αγερμικά έθιμα

Τα περίφημα αγερμικά έθιμα του Καρπενησίου περιλαμβάνουν εκτός από το μασκάρεμα φυσικά περιλαμβάνει και τον «Πανάρετο» , μια λαική θεατρική παράσταση που παίζεται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η υπόθεση βασίζεται στην Ερωφίλη, ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Θράκης και ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά , δυστυχώς η κοπέλα προορίζεται για άλλο σύζυγο και έτσι ο Πανάρετος αποκεφαλίζεται ενώ η άμοιρη κοπέλα αυτοκτονεί.
Την Κ. Δευτέρα παίζεται ο «Γύφτικος Γάμος», σατυρική κωμωδία με πρωταγωνιστές μόνο άντρες κατοίκους του χωριού, η ταύτιση των ηθοποιών είναι τέτοια που τα παρατσούκλια της παράστασης τους ακολουθούν και στην καθημερινή τους ζωή. 

Κοζάνη... παρέλαση αρμάτων

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη με χορούς και τραγούδια. Την τελευταία εβδομάδα αρχίζει το πραγματικό ξεφάντωμα από μασκαρεμένους και μη που χορεύουν τον τοπικό χορό «έντεκα».
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η παρέλαση αρμάτων, με σατυρική διάθεση και καυστικό χιούμορ γίνεται κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα μέσο των αρμάτων και των κοστουμιών.  Το βράδυ ανάβουν σε όλες τις γειτονιές οι «φάνοι», φωτιές που γύρω της μαζεύονται γνωστοί και άγνωστοι και τραγουδάνε πίνοντας τοπικό κοκκινέλι.

Πήλιο ... διαγωνισμός αερόστατου

Μια ξεχωριστή γιορτή για την φετινή Αποκρία στην πλατεία Ευεργετών και Ηρώων στην Μακρινίτσα
 Η εκδήλωση περιλαμβάνει διαγωνισμό στην κατασκευή και το πέταγμα αερόστατου, το άναμμα του «Αφανού» ( φωτιά με πουρνάρια ) , αποκριάτικα τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα και κεράσματα από γυναίκες της Μακρινίτσας, πίτες, φαγητά , τσίπουρο και κρασί από τους παραγωγούς της Μακρινίτσας.

Δημητσάνα... το κάψιμο του Μακαρονά

Ένα έθιμο γνωστό σε πολλούς επισκέπτες, πραγματοποιείται στο κέντρο του χωριού κάθε χρόνο.
Παρέλαση καρναβαλιστών με μπροστάρη τον Μακαρονά πάνω σε γάιδαρο, κατά τη διάρκεια της παρέλασης γίνεται πόλεμος με σοκολάτες και ο κόσμος χορεύει στους ρυθμούς παραδοσιακών και μη τραγουδιών.
Στο τέλος της παρέλασης ο Μακαρονάς που είναι γεμισμένος με Μπαρούτι κρεμιέται στην κεντρική πλατεία και καίγεται με λάμψεις και κρότους. Συνεχίζεται το ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσης.
Ανήμερα την Κ. Δευτέρα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες φασολάδα, σαρακοστιανά, κρασί και λαγάνα.

Μεσολόγγι – Αμφιλοχία... γαιτανάκια και καρνάβαλοι

Η εορταστική ατμόσφαιρα στο Μεσολόγγι ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη, καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους έτοιμοι για χορό και πειράγματα.
 Σε μισή ώρα απόσταση στην Αμφιλοχία ο δήμος έχει ετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων ξεκινώντας το Σάββατο 16 Μαρτίου με την γιορτή Τυρινής, την Κυριακή με την γιορτή παιδιού όπου θα έχει κλόουν, ξυλοπόδαρους και παντομίμα  έως τις 15:00 και με την γιορτή της οικογένειας στη συνέχεια με το λαικό δικαστήριο, το γαιτανάκι, το κάψιμο του καρνάβαλου και υπαίθρια ψησταριά στην κεντρική πλατεία.


Καλαμπάκα... τσουβαλοδρομίες, ξυλοπόδαροι και DJ

Ο δήμος Καλαμπάκας διοργανώνει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων για όλο το τριήμερο ξεκινώντας από το Σάββατο 16/03 με παραδοσιακά παιχνίδια,  τσουβαλοδρομίες, πατατοδρομίες, το σαλίγκαρο, χορό από την σχολή παραδοσιακών χορών, κανταδόρους που γυρνάνε στους δρόμους με αρχή και τέλος την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Για την Κυριακή 17/03 show στην πλατεία με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και DJ με τους Triki Fun, τα παιδιά θα πλέξουν το παραδοσιακό γαιτανάκι και θα λήξει η ημέρα με παραδοσιακά λαικά δρώμενα και χορούς από τον σύλλογο Διάβα.Τέλος την Κ. Δευτέρα  γίνεται έκθεση χαρταετού στο Ξενία , διαγωνισμός χαρταετού στη θέση Μάρμαρο Καστρακίου, παραδοσιακός γάμος με σάτυρα και μουσική εκδήλωση.




Order Info

καινούργιο

Delivery Info

1-2 ημέρες. Κόστος αποστολής 3,00 €